sağlıklı atıştırmalıklar

ANTRENMAN SONRASI İÇİN 5 SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIK

Feb 12, 2021 | BESLENME

Yanında taşıyıp antrenmandan sonra hemen tüketebileceğin pratik ve sağlıklı beş tarif.

Egzersiz sonrası yediklerinin öneminin ne kadar büyük olduğuna sıkça değiniyoruz. Doğru yiyecekler enerji depolarını yeniden doldurarak ve kasları yeniden inşa ederek iyileşmene yardımcı olabilir. Böylece kendini zinde hissedersin.

Ancak spor salonundan çıkıp eve gidip tam bir öğün yiyene kadar genellikle aradan belli bir süre geçer. Bu nedenle spor çantana atıp yanında taşıyabileceğin bu sağlıklı atıştırmalık tarifleri hayatını kolaylaştıracak.

İşte bir sonraki antrenman seansından sonra hemen tüketebileceğin ve ihtiyaç duyduğun besinlerle dolu 5 tarif!

Domates Suyu

Domates suyu kaslarının daha hızlı iyileşmesini sağlar. Araştırmalar domates suyu içmenin yüksek yoğunluklu egzersizle ilişkili hasarı azaltmaya destek olabileceğini kanıtladı. Bu da iyileşmeyi hızlandırmak için sana yardımcı olabilir.

sağlıklı atıştırmalıklar

Hazırlanışı

1 su bardağı su

3 orta boy domates

1 doğranmış kereviz sapı

1 doğranmış orta boy havuç

1 adet doğranmış yeşil dolmalık biber

2 dilimlenmiş yeşil soğan

1/3 su bardağı maydanoz

1 diş doğranmış sarımsak

1/2 limon suyu

1/2 çay kaşığı tuz

Tüm malzemeleri blender’da iyice karıştır. İçmeden önce iyice çalkalamayı unutma.

Fıstık Ezmeli Pirinç Patlağı Sandviç

Sandviçinde ekmek yerine marketlerde rahatlıkla bulabileceğin yağsız ve şekersiz hazır pirinç veya tahıl patlaklarından kullanmaya ne dersin? Üzerine biraz fıstık ezmesi veya sevdiğin farklı bir ezmeyi ve chia tohumuyla hazırlayacağın bu sağlıklı reçeli sürebilir ve harika bir spor sonrası atıştırması hazırlayabilirsin.

sağlıklı atıştırmalıklar

Hazırlanışı

2 adet pirinç patlağı

1 tatlı kaşığı fıstık ezmesi

1 su bardağı taze yaban mersini

1 çorba kaşığı doğal bal

1/2 çay kaşığı tarçın

1,5 yemek kaşığı chia tohumu

Yaban mersini, tatlandırıcı ve tarçını blender yardımıyla püre haline getir. Karışımı bir kaba koy ve içine chia tohumlarını karıştır. Prinç patlağı sandviçini hazırlamadan önce bu sağlıklı reçeli en az iki saat kadar buzdolabında bekletmen gerekiyor.

Vişneli ve Cevizli Yoğurt

Yoğurt mükemmel bir spor sonrası atıştırmasıdır. Sadece kas onarımını ve oluşumunu sağlamak için yüksek kaliteli protein içermekle kalmaz, aynı zamanda probiyotikler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye de yardımcı olur.

sağlıklı atıştırmalıklar

Hazırlanışı

1 su bardağı yoğurt

1 avuç vişne

1 avuç ceviz

Hepsini taşınabilir bir yemek kabında bir araya getirip afiyetle tüketebilirsin.

Çıtır Nohut

Nohut hem karbonhidrat hem de bitki proteini deposudur. Nohut tüketmenin en eğlenceli yollarından biri de fırında çıtır çıtır kızarttığın baharatlı nohut cipsi!

sağlıklı atıştırmalıklar

Hazırlanışı

1 konserve nohut, süzülmüş ve durulanmış

1 çorba kaşığı zeytinyağı

1/2 çay kaşığı kuru kekik

1/4 çay kaşığı tuz

Fırını önceden 200 dereceye ısıt. Nohutları temiz bir mutfak havlusu ile kurula. Kabuklarını temizledikten sonra derin bir kasede yağ, köri tozu, kekik ve tuz ile güzelce harmanla.

Nohutları bir fırın tepsisine yay ve en az iki kez karıştırarak yaklaşık 40 dakika altın rengini alana kadar pişir. Nohutları daha fazla gevrekleşmeleri için oda sıcaklığına soğumaya bırak. Bu lezzetli atıştırmalığı üç güne kadar hava geçirmez bir kapta saklayabilirsin.

Muzlu Kekler

Egzersiz sonrası atıştırması ile tatlı keyfini birleştirebilirsin! Bu lezzet dolu kekler aynı zamanda muzdaki potasyum sayesinde kas iyileşme hızını da artıracak.

sağlıklı atıştırmalıklar

Hazırlanışı

4 olgunlaşmış muz

2 yumurta

1/3 su bardağı yoğurt

1/3 su bardağı zeytinyağı

1/2 su bardağı hindistan cevizi şekeri veya tercih ettiğin diğer şeker

1 tatlı kaşığı vanilya özü

1,5 su bardağı tam buğday unu

1/2 su bardağı aromasız protein tozu

2 tatlı kaşığı kabartma tozu

1 tatlı kaşığı tarçın

1/2 çay kaşığı zencefil tozu

1/4 çay kaşığı tuz

1/2 su bardağı kıyılmış ceviz

Muzları soyup mikrodalgaya uygun bir kaba koy. Kağıt havluyla üzerlerini ört ve muzlar sıvılarını bırakana kadar mikrodalgada pişir. Muzları ve sıvıyı bir kasenin üzerine yerleştirdiğin ince gözenekli bir süzgecin içine koy ve ara sıra karıştırarak 15 dakika boyunca süzülmesini bekle. Süzülmüş sıvıyı bir tencereye aktar ve yaklaşık çeyrek fincan kadar olana dek orta-yüksek ateşte pişir. Ardından bu sıvıyı muzlarla karıştır ve pürüzsüz olana kadar ez. Yumurta, yoğurt, hindistan cevizi yağı, şeker ve vanilyayı da ekleyip çırp. Ayrı bir kapta un, protein tozu, kabartma tozu, tarçın, zencefil ve tuzu karıştır. Islak malzemeleri ekle ve hafifçe karıştır. Cevizleri ekledikten sonra karışımı 12 standart boy yağlı muffin kabına böl. 18 dakika ya da kekler kürdan testini geçene kadar fırınla. Kalıptan çıkarmadan önce birkaç dakika soğumaya bırak.