sağlıklı makarna tarifi

İKİ SAĞLIKLI MAKARNA TARİFİ

Oct 21, 2021 | BESLENME

Sağlıklı malzemelerle hazırlayabileceğin bu leziz makarna tariflerini denemeye ne dersin?

Sağlıklı beslenmek demek makarnadan vazgeçmemiz gerektiği anlamına gelmez bunu biliyorsun değil mi? Şef Diyetisyen Ecem Naz Genç’ten protein yağ ve karbonhidratı çok iyi dengelenmiş iki makarna tarifi almaya hazır mısın?

Tavuklu Brokolili Makarna

sağlıklı makarna tarifi

6 kişilik / Hazırlanış: 40 dk / Fırın Süresi: 20-25 dk

1 baş sarımsak

3 tatlı kaşığı zeytinyağı

180 gr makarna

200 gr brokoli

60 gr pastırma, yağsız, ince kıyılmış

500 gr derisi alınmış, kemiksiz tavuk göğsü eti, 5 cm şeritler halinde doğranmış

3 yemek kaşığı kanola veya zeytinyağı

3 yemek kaşığı tam buğday unu

2 yemek kaşığı kıyılmış frenk soğanı

200 gr yağsız süt

2 yemek kaşığı parmesan rendesi

1 yemek kaşığı kıyılmış frenk soğanı, süsleme için kenara ayır.

1. Fırını önceden 200 dereceye ayarlayıp ısıt. Bir baş sarımsağın tepesinden 1 cm kadar kes, böylece sarımsak dişlerinin ucu görünmeli. Sarımsağın dağılmasını önleyerek kenardaki kabukları sıyır. Sarımsağı iki kat folyonun üstüne koy. 1 tatlı kaşığı zeytinyağını kesik üst tarafına dök. Sarımsağı çok sıkmadan folyoyla paketle. 20-25 dakika fırında pişir. Pişmiş sarımsağın dişleri, dibinden sıktığın zaman tabağa gelecek şekilde yumuşamış olmalı. Sarımsak soğuyunca küçük bir kaseye sıkıp ez.

2. Makarnayı dişe gelecek şekilde (aldente) haşla. Pişmenin son 4 dakikasında brokoli çiçeklerini de makarnanın suyuna kat. Suyunu süz. Makarnanın haşlandığı sudan 1/2 bardak ayır.

3. Büyük, kapaklı, ağır bir güveç ya da fırın tenceresine 2 tatlı kaşığı zeytinyağını koyup orta ateşte ısıt. Pastırmaları atıp çıtır olana kadar 5-7 dakika kavur. Pastırmaları tencereden al. Bu defa tavuk dilimlerini koy ve 7-8 dakika pişir. Tavukları da tencereden çıkarıp bir tabağa koy.

4. Kullandığın tencerede orta ateşte zeytinyağını ısıt, ezilmiş sarımsağı, unu, 2 yemek kaşığı kıyılmış frenk soğanını, 1/2 tatlı kaşığı tuz ve 1/4 tatlı kaşığı karabiberi iyice karıştır. Sütü ekle. İyice çırparak karıştır. Karışım yoğunlaşıp boncuklanmaya başlayana kadar pişir. Parmesan peynirini, pişmiş tavukları, haşlanmış makarnayı ve brokolileri ilave et. İyice havalandırarak karıştır. Kıvam elde etmek için ayırdığın haşlama suyunu da ekleyebilirsin.

5. Servis tabağına al ve üstüne pastırma kırıntıları ile kıyılmış frenk soğanını serp.

Közde Biber ve Patlıcan Soslu, Biftekli Makarna

sağlıklı makarna tarifi

6 kişilik / Hazırlanış: 35 dk / Fırın Süresi: 35-40 dk / Pişme Süresi: 20-25 dk

1 küçük patlıcan, soyulup doğranmış (yaklaşık 3 bardak)

2 adet kırmızı kapya biber, doğranmış

2 yemek kaşığı zeytinyağı

240 gr tırtıklı makarna, beşer santim olarak kırılmış

40 gr doğranmış, tuzsuz domates konservesi

2 yemek kaşığı balzamik sirke

1 yemek kaşığı kıyılmış taze kekik

1 tatlı kaşığı kıyılmış taze biberiye

300 gr dana biftek, yağları ayıklanmış

180 gr arpacık soğan, soyulup ikiye bölünmüş*

1200 gr iri kesilmiş pazı

1/8 tatlı kaşığı pul biber

6 yemek kaşığı parmesan rendesi (isteğe bağlı)

1. Fırını önceden 200 dereceye ayarlayıp ısıt. Fırın tepsisine yağlı kağıt ser. Yayvan bir tabağın içinde patlıcan, biber, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1/2 tatlı kaşığı tuz ve 1/8 tatlı kaşığı karabiberi iyice karıştır. Sebzeleri hazırladığın tepsiye yay. Arada karıştırarak 35 dakika fırınla. Biraz soğuduktan sonra kırmızı biberlerin kabuklarını soy.

2. Makarnaları haşlayıp, süz. Sosu hazırlamak için sebzeli karışımı mutfak robotuna al. Domates, 1/4 bardak su, balzamik sirke, kekik, biberiye ve tuz ilave et. Pürüzsüz bir hale geldiğinde istediğin yoğunluğu elde etmek için su ekleyebilirsin.

3. Öte yandan bifteğe tuz ve karabiber serp. Yapışmaz geniş tabanlı bir tavaya kalan zeytinyağından 2 tatlı kaşığı koyup orta ateşte tavayı ısıt. Bifteği koyup orta derecede pişene kadar 6 ile 8 dk kızart. Sadece bir kez alt üst etmelisin. Tavadan alıp folyoyla kaplayarak soğumasını engelle. Kullanmış olduğun tavaya 1 tatlı kaşığı zeytinyağını ve soğanları koyup 6 ile 8 dk kadar kavur. Pazıları ilave edin. 5-7 dk daha pazılar yumuşayana kadar pişir. Üstüne haşlanmış makarnaları ve hazırlamış olduğun sosu döküp karıştır.

4. Beklettiğin bifteği ince dilimleyerek soslu makarna karışımının üstüne diz. Kırmızı pul biber serp. İsteğe göre rende parmesan peyniri de serpiştirebilirsin.

* İpucu: Arpacık soğanları kolaylıkla soymak için 1-2 dk kaynar suda beklet. Sonra küçük, sivri uçlu bir bıçakla kolayca soyabilirsin.

Afiyet olsun!

Yazar: Diyetisyen Ecem Naz Genç