Dondurma tarifi

HEM LEZİZ HEM HAFİF: 5 SAĞLIKLI DONDURMA TARİFİ

Aug 13, 2020 | BESLENME

Yaz sıcaklarında buz gibi dondurma kaçamakları yapmaktan vazgeçemiyorsan bu sağlıklı dondurma tariflerini mutlaka denemelisin!

Yazın en sevilen tatlısı dondurma birçoğumuzun da vazgeçilmezi. Tabi dışarıdan satın aldığımız dondurmalar, özellikle de hazır ve paketli olanlar, içerdikleri yoğun şeker ve yağ oranlarıyla sağlıklı beslenme düzeninin dostu olamıyor.

Ancak yazın dondurma serinliğinden mahrum kalmak zorunda değilsin. Evde bir blender’ın varsa birazdan seninle paylaşacağımız bu tarifleri kolayca hazırlayabilir ve çekinmeden tüketebilirsin.

Eğer laktoz intoleransın varsa tariflerde süt ve yoğurt yerine badem sütü kullanabilirsin. Çok fazla yağ tüketmek istemiyorsan da tam yağlı hindistan cevizi sütünü aynı oranda az yağlı hindistan cevizi sütü veya şekersiz badem sütü ile değiştirebilirsin. Ancak bunun dondurmanın kremsi kıvamını hafifçe değiştireceğini unutma. Tariflerdeki protein tozunu ekleyip eklememek ise tamamen senin tercihine kalmış.

Aşağıdaki tariflerdeki karışımları hazırladıktan sonra bir kek kalıbına doldurup 1 gece buzlukta bekletmen gerekiyor. Yemek istediğinde ise buzluktan çıkarıp ve servis yapmadan önce 20 dakika yumuşamasını beklemelisin.

Şimdiden afiyet olsun!

Fındıklı Bitter Çikolatalı Dondurma Tarifi

Dondurma tarifi

• Yarım bardak fındık

• Yarım bardak çekirdeksiz hurma

• Bir tutam deniz tuzu

• 1 çay kaşığı kakao

• 1 su bardağı az yağlı yoğurt

• 1 kaşık çikolatalı peynir altı suyu protein tozu

• 2 su bardağı çikolatalı süt

• Çeyrek bardak bitter çikolata parçaları

Fındık, hurma, tuz ve kakaoyu bir blender’da veya mutfak robotunda koyu macun kıvamına gelinceye kadar karıştır. Blender çalışırken yavaş yavaş yoğurdu, protein tozunu ve çikolatalı sütü ekle. En son bitter çikolata parçalarını da ekle ve kısa aralıklarla biraz daha karıştır.

Fıstık Ezmesi ve Ballı Dondurma Tarifi

Dondurma tarifi

• 1,5 çay kaşığı nişasta

• 1 bardak şekersiz badem sütü

• Yarım bardak az yağlı yoğurt

• 1 kaşık vanilyalı peynir altı suyu protein tozu

• Yarım dondurulmuş muz

• 1,5 yemek kaşığı fıstık ezmesi

• Çeyrek bardak bal

• Çeyrek bardak doğranmış yer fıstığı

• Bir tutam deniz tuzu

Orta ateşteki bir sos tenceresinde nişastayı ve badem sütünü 2 dakika ya da koyulaşana kadar karıştırıp sonrasında ateşten al. Yoğurt ve protein tozunu mutfak robotunda pürüzsüz olana kadar karıştır. Muz, fıstık ezmesi, bal ve şekersiz badem sütü karışımını ekle. Son olarak fıstıkları ve deniz tuzunu da bu karışıma dahil et.

Kahve ve Kakaolu Dondurma Tarifi

Dondurma tarifi

• Yarım bardak çekirdeksiz kuru erik

• 2 yemek kaşığı hazır kahve

• 1 çay kaşığı kakao

• 1 kaşık çikolatalı peynir altı suyu protein tozu

• 4’te 3 bardak şekersiz badem sütü

• Yarım kutu tam yağlı hindistan cevizi sütü

• Yarım bardak az yağlı yoğurt

• Çeyrek bardak kırık kakao çekirdeği

Mutfak robotunda kuru erik, hazır kahve, kakao tozu ve protein tozunu pürüzsüz bir macun kıvamına gelinceye kadar karıştır. Şekersiz badem sütü ve hindistan cevizi sütünü yavaşça ekle. En son yoğurt ve kakao parçalarını da ekle ve birleşene kadar karıştır.

Yabanmersini ve Muzlu Dondurma Tarifi

Dondurma tarifi

• 2 adet dondurulmuş muz

• 1 su bardağı az yağlı yoğurt

• 1 kaşık vanilyalı peynir altı suyu protein tozu

• Bir tutam deniz tuzu

• 4’te 3 bardak dondurulmuş yaban mersini

Muz, yoğurt, protein tozu ve tuzu mutfak robotunda tamamen birleşene ve pürüzsüz hale gelene kadar karıştır. Yaban mersinini yavaş yavaş ekleyerek karıştır. Tüm malzemeler birbiriyle karışabilir, ancak arada ufak yaban mersini taneleri de kalabilir.

Avokadolu ve Hindistan Cevizli Dondurma Tarifi

Dondurma tarifi

• 1,5 çay kaşığı nişasta

• Yarım bardak şekersiz badem sütü

• 1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı

• 2 yemek kaşığı bal

• Yarım kutu tam yağlı hindistan cevizi sütü

• 1 avokado

• Çeyrek bardak kavrulmuş hindistan cevizi

• Bir tutam deniz tuzu

Orta ateşteki bir sos tenceresinde nişastayı, badem sütünü, hindistan cevizi yağını ve balı karıştır. Karışım koyulaştıktan sonra sıvıyı blender’a aktar. Hindistan cevizi sütünü ekle ve köpürene kadar karıştır. Ardından avokadoyu ekle ve pürüzsüz ve kıvamlı bir hale gelene kadar karıştırmaya devam et. En son kızarmış hindistan cevizi ve deniz tuzunu ekleyip karıştır.