Kış aylarında hasta olmamak için bağışıklığını bu besinlerle güçlendir!
Kış mevsiminde hastalık riskini azaltmak için bağışıklığını güçlü tutman gerekiyor. Bunun en önemli kuralı ise yediklerine özen göstermen. Kış hastalıklarına karşı koruma dendiğinde akla ilk turunçgiller gelse de, farklı mevsim sebze ve meyveleri de, özellikle C vitaminini vücuduna yeterince alabilmeni sağlıyor. Portakal, mandalina gibi turunçgillerin yanı sıra bu sekiz besini de düzenli olarak tüketirsen bağışıklığını güçlendirebilir, hastalıklarla aranda sağlam bir kalkan oluşturabilirsin.
Kapya Biber
Kapya biber bol miktarda C vitamini içeren bir sebze, hatta içerdiği C vitamini miktarı portakaldan neredeyse 2 kat fazla! Aynı zamanda sana beta karoten desteği de sağlıyor. Bu nedenle kırmızı biberi ister pişmiş olarak, ister çiğ bolca tüketmelisin.
Brokoli
Brokolide C, A ve E vitaminleri bolca bulunuyor. Ayrıca lif ve antioksidan bakımından da zengin bir sebze. Brokolinin bu sağlıklı özelliklerinden faydalanmak için onu çok fazla pişirmeden, örneğin hafifçe buharda yumuşatarak tüketmelisin.
Sarımsak
Yapılan araştırmalar sarımsağı düzenli tüketenlerde daha az soğuk algınlığı görüldüğünü ortaya çıkarıyor. Kısacası yemeklerine lezzet katmanın en sağlıklı yöntemlerinden biri onlara sarımsak eklemek.
Zerdeçal
Bu sağlıklı baharat kurkumin adlı bir madde içeriyor. Bu madde hem bağışıklığı güçlendirici hem antiviral özelliklere sahip. Üstelik spor yapanlar için de önemli bir faydası var; egzersize bağlı kas hasarının daha hızlı onarılmasına yardımcı oluyor.
Kivi
Özellikle C vitamini içeriğiyle bilinse de kivi, potasyum ve K vitamini açısından da çok zengin. Bu da onu bağışıklık sisteminin en büyük destekçilerinden biri yapıyor.
Badem
Badem E vitamini bakımında çok zengin bir kuruyemiş. Uzmanlar yetişkinlerin günde 15 mg E vitamini tüketmesini gerektiğini söylüyor. Yarım fincan badem tükettiğinde bu miktarı elde etmiş oluyorsun. Bademin bir diğer özelliği ise güçlü bir antioksidan olması.
Zencefil
Zencefil, vücudundaki kronik ağrıları, iltihabı azaltan ayrıca mide bulantısını da giderebilen bir baharat. Ayrıca içerdiği B6 vitamini sayesinde bağışıklık sistemini de destekliyor.
Ispanak
C vitamini bakımından çok zengin bir sebze olan ıspanağı beslenme listenden eksik etmemelisin. Aynı zamanda antioksidan ve beta karoten de içeren ıspanağı az pişirerek tüketmen öneriliyor.