Mutfak Alışverişine ‘Kapsül’ Yaklaşımı

Kapsül mutfağa dair ipuçlarıyla alışverişlerini düzenleyecek, israfı en aza indirecek ve daha fazla yemek pişirebileceksin.

Mutfak alışverişi yapmak kafanı karıştırıyorsa, bu da eve aldığın gıdaların bozulmasına ve sürekli dışarıda yemek yemene neden oluyorsa sana vereceğimiz ‘kapsül mutfak’ ipuçlarıyla kendi mutfağını daha verimli kullanabilirsin.

Kapsül mutfak yöntemi, kısa sürede tüketilen besinler ile mevsimlik malzemeleri birleştirerek çeşitliliği korurken, bunları bazı uzun ömürlü temel gıdalar ile zenginleştirebilmeni sağlıyor.

Kapsül mutfağında bulundurman gereken temel gıdalar arasında aşağıdaki besinler var:

Tahıllar ve karbonhidratlar:

Pirinç, kinoa, yulaf, hamur işleri, patates ve tatlı patates gibi birçok seçeneğin var. Bunların yanına karabuğday ve çeşitli tahıllı erişteleri de eklemeyi unutma.

Protein:

Yağsız tavuk göğsü ve tavuk budu mükemmel bir seçenek. Bir diğer seçenek ise baklagiller. Somon da (konserve, taze veya donmuş) iyi bir Omega-3 yağ asidi kaynağı olacak.

Yardımcı Ürünler:

Depoladığın yardımcı ürünler taze olmalı. Bunları dondurulmuş ya da konserve şeklinde kullanabilirsin. Örneğin konserve domates, çeşitli soslarda, güveçlerde ve çorbalarda kullanılabilen çok yönlü bir mutfak bileşeni.

Yağlar ve tatlandırıcılar:

Baharatlardan, soslardan ve çeşnilerden yararlanabilirsin. Dondurulmuş tavuk veya sebze suyu her zaman mutfağında bulunmalı. Yemeklerini hindistan cevizi sütü, soya sosu, sirke ve beyaz şarap ile de lezzetlendirebilirsin. Sos olarak ise hardal ve tahin işini çok kolaylaştıracak.

Taze Sebze ve Meyveler:

Taze sebze ve meyveler ile şifalı bitkiler mükemmel birer besin maddesi olmanın yanında, aynı zamanda yemeklerine minimum kaloriye sahip lezzet katacak. Kekik, biberiye, maydanoz ve dereotunu yemeklerini tatlandırmada kullanabilirsin. Bozulmaya eğilimli sebzeleri korumak için onları doğrayıp zeytinyağı ile karıştırarak dondurabilirsin. Kullandığın sarımsak ve narenciye suları da mümkün olduğunca taze olmalı.

Eğer süt tüketiyorsan, bu raf ömrü kısa olduğu için dikkat etmek gereken bir ürün, ancak bitki bazlı süt ürünlerini tercih edersen bunları genellikle açıncaya kadar soğutmana gerek olmayacak.

Kapsül Mutfak Kavramını Nasıl Uygulayacaksın?

Düzenli market alışverişi, dondurucunda ne olduğu konusunda seni yaratıcı olmaya zorlar, bu nedenle doğaçlama davranmak, kapsül mutfak yönteminin en önemli anahtarıdır.
Precision Nutrition tarafından belirlenen kurallara göre, tabağın 1 avuç büyüklüğünde protein porsiyonu, 1 yumruk büyüklüğünde sebze porsiyonu, bir el büyüklüğünde karbonhidrat porsiyonu ve bir parmak büyüklüğünde yağ porsiyonundan oluşmalı. Bu yönergeleri kullanarak, hem temel malzemeleri, hem de taze, mevsimlik ürünleri bir araya getirerek besleyici ve sağlıklı öğünler oluşturabilirsin.

Sonuç olarak eğer mutfağın sevdiğin yiyecekler ile doluysa ortaya çıkardığın yemeklerin tadını da seveceğine eminiz.